התזונה היא הציפרלקס שלי

״נרשם בגוף״

ספרו של הפסיכיאטר ואן דר קולק
מאיר אמת עוצמתית שלא כולנו מכירות

החוויות הרגשיות שלנו – סטרס, עצב, דאגה –
אינן נשארות ברובד המנטלי בלבד.

הן נרשמות בגוף,
הן חורטות את עצמן במערכת העיכול
במערכת החיסון, במערכת העצבים,
ומשפיעות על רמות הדלקת בגוף.

והמסלול הוא דו כיווני-

רמות דלקת גבוהות, תזונה משבשת – משפיעות
על החוויה הרגשית שלנו ועל החוסן הנפשי.

מה שבטוח הוא- שבשנה וחצי האחרונות כולנו מרגישות רמות גבוהות של סטרס
.
ותזונה מאזנת היא לא רק בחירה בריאה — היא חובת בלון חמצן!

היא יכולה להפחית דלקת שמוזנת מקורטיזול גבוה,
לחזק את מערכת העיכול והמיקרוביום, ולתמוך במערכת העצבים

תזונה יכולה להיות האדמה שלך- כדי שיהיה לך את הבטחון לסחוב את העומס שלא הולך לשום מקום
וכדי שתתחזקי ולא תקרסי.

את אוכלת כל יום זה בטוח… ובחירה נכונה במה לאכול
 יכולה להפוך לאקט טיפולי של ממש
את יכולה לדאוג לעצמך בכל ארוחה באמת!

כשלמדתי עבודה סוציאלית בעברית- לימדו אותי על הנפש ולא על החיבור לגוף הפיזי-
החיבור הפיזיולוגי לא היה חלק מהשיח.
בטח לא הסבירו לי שנשים כמגדר גם רגישות יותר להשפעה הזו!!!

וגם כשאני עברתי טיפול רגשי, לא שאלו אותי מעולם- איך אני מזינה את עצמי?
אם יש מצב דלקתי ברקע? אם יש עצירות?
 אם רמות הסוכר בתזונה יציבות? אם המיקרוביום שלי מאוזן?
אם יש הזנה של מינרלים, וויטמינים, אנטיאוקסידנטים?
אם אני אוכלת תזונה אולטרה מעובדת?

היום-

בקליניקה הנטורופתית ולאחר ליווי של מאות נשים אני מבינה
שתזונה היא בסיס לבריאות ולחוסן הנפשי שלנו.
היא לא בחירה היא חובה לתפיסתי
ובמיוחד לכל מי שמערכת העצבים שלה רגישה (כמוני)
ומופעלת בקלות.
ולכל מי שנושאת על הכתפיים שלה רמות סטרס גבוהות.
(לצערי כמעט כולנו)

בפתחו של יום הזכרון אני מזמינה אותך לצלול איתי
 אל עומק החיבור בין תזונה, מערכת העיכול וחוסן נפשי-
המרכיבים המרכזיים –


– — תזונה אנטי דלקתית – הפחתת דלקת כרונית כמפתח לחוסן רגשי

הקשר-
דלקת כרונית בגוף מקושרת לעלייה בסיכון לדיכאון וחרדה.
הדלקת משפיעה לא רק על המערכת הפיזיולוגית, אלא גם על הבריאות הנפשית,
כשהיא יכולה להחמיר מצבים רגשיים ולהשפיע על רגישות מערכת העצבים.

תזונה עשירה ברכיבים אנטי-דלקתיים, כמו פירות, ירקות, שומנים בריאים, אגוזים, ודגנים מלאים, יכולה להפחית מדדי דלקת, ובכך לשפר את המצב הרגשי ולחזק את החוסן הנפשי

לעומתה, תזונה עשירה בסוכר, קמח ופחמימות פשוטות ודלה במזון מהצומח- נחשבת לתזונה שמקדמת דלקת בגוף. כאשר הגוף נמצא במצב דלקתי, יש לכך השפעה ישירה על מצב הרוח ויכולת ההתמודדות עם סטרס וחרדות!

המלצה תזונתית ראשונית – תאזני רמות סוכר בכל ארוחה, הרחיקי מזונות אולטרה מעובדים
והמנעי מסוכרים ופחמימות פשוטות
 
מחקרים רלוונטים-

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26357876/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24095894/

איזון רמות סוכר בדם- מפתח לחוסן נפשי
הקשר-
כשיש עליות חדות ברמות הסוכר בדם (מאוד שכיח בתזונה המערבית הרגילה)
הגוף מגיב אליהן כאל מצב חרום פיזיולוגי ומופרש אינסולין
בכמות גבוה כדי לייצב את רמות הסוכר.
התגובה המהירה עלולה להוריד את רמות הסוכר בחדות
ולייצר מצב סטרס ביולוגי והפרשה של הורמוני דחק כגון- אדרנלין וקורטיזול
שהם רוח גבית מעולה לחרדות ומתח נפשי.

בנוסף
תנודות הסוכר עלולות להוביל גם לעייפות וירידה ביכולת הריכוז והשליטה הרגשית.
זה לא מצב קיצוני נדיר – ואחוזי הסכרת ומצבי הטרום סכרת באוכלוסייה מוכיחים זאת.

המלצה תזונתית ראשונית- עקרונות החמסה עלייך של השיטה דואגת לעצמי, הימנעות מסוכרים ומזונות אולטרה מעובדים ושילוב חלבון, שומנים בריאים ופחמימות מורכבות בארוחות.

מחקרים רלוונטים:

https://www.discovermagazine.com/health/blood-sugar-fluctuations-after-eating-play-an-important-role-in-anxiety-and
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC3317401/
https://www.upi.com/Health_News/2024/08/20/blood-sugar-fluctuations-anxiety-depression/5471724166008/#google_vignette


בריאות המיקרוביום: המעי כמוח השני

הקשר בין המיקרוביום במעיים לבריאות הנפש נחשף בשנים האחרונות.
90 אחוז מן הסרטונין מיוצר במערכת העיכול ומדענים רואים במערכת העיכול את המוח השני שלנו
משום שהוא מייצר קשר ישיר עם מערכת העצבים המרכזית דרך עצב הוואגוס.

לאור כל זאת ועוד-
אוכלוסיית חיידקי מעי שאינה מאוזנת עקב- נטילת אנטיביוטיקה, סטרס, מזונות אולטרה מעובדים, סוכר בכמות גבוה , חוסר במרכיבים תזונתיים
עלולה להוות טריגר לתסמיני דכאון, חרדה ועייפות.
בספרה תחושת בטן מפרטת על כך הביולוגית ד״ר מייקלה מייטלנד – בצורה מרתקת.
איזון חיידקי מיקרוביום הוא הכרחי כדי לשמור על נפש בריאה.

המלצה תזונתית ראשונית- הגברת צריכת סיבים תזונתיים, צריכה של מזונות פרה ביוטיים, מזון עשיר בנוגדי חימצון, איזון רמות סוכר בדם.

מחקרים רלוונטים:

https://www.nature.com/articles/s41398-023-02670-5
https://www.nature.com/articles/s44220-024-00266-6
https://jamanetwork.com/journals/jamapsychiatry/fullarticle/2784328#google_vignette

תזונה עשירה בנוגדי חימצון וויטמינים ומינרלים מעניקה חוסן נפשי

כשאני במתח יומיומי, הגוף שלי עובד כאילו  בטורבו, הוא מכלה יותר וויטמינים, יותר מינרלים.
לדוגמה יותר וויטמיני בי מתבזבזים-  כי הם תומכים במערכת העצבים ובייצור הורמונים רלוונטיים לתפקודה, יותר וויטמין סי מתבזבזים
כי סטרס גורם לייצור עודף של רדיקלים חופשיים וויטמין סי יודע לנטרל אותם, יותר אבץ מתכלה, יותר אומגה 3 נדרשת.

סטרס מכלה מאגרי וויטמינים ומינרלים !
אנחנו חייבות לדאוג לעצמינו. להשלים חוסרים ולתמוך במערכת העצבים שלנו.
בכל ארוחה ומתוך הבנה. זה בלון חמצן על אמת!
כי מחסור בהם – מחליש את מערכת העצבים ויש כאן מעגל שיכול לפגוע בחוסן שלנו…

המלצה תזונתית ראשונית- למי שאין רגישות במערכת העיכול- לתגבר עלים ירוקים אורגניים בתזונה היומית.
הם אוצר של וויטמינים ומנרלים+אנטי אוקסידנטים.

מחקרים רלוונטים:

https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC6455094/
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0165032722013313



מזון אולטרה מעובד – מחליש את הגוף ומזין את הדלקת

רוב הנשים שאני פוגשת בקליניקה –
בתשאול על סדר היום התזונתי שלהן, אני שמה לב למזונות אולטרה מעובדים שנצרכים מדי יום.
מזון אולטרה מעובד מכיל ברשימת הרכיבים יותר מחמישה מרכיבים ואת חלק מהם את לא תכירי מהמטבח הביתי שלך.
חומרים משמרים, צבעי מאכל, סוכר מוסף ושמנים תעשייתיים.

מזון אולטרה מעובד מקושר מחקרית  לקידום דלקת שכפי שציינתי בתחילת הסקירה מחלישה את הנפש , מזון אולטרה מעובד מוביל לעליות וירידות חדות ברמות סוכר בדם מה שמוביל לתגובת סטרס ביולוגית שעלולה להעצים סטרס נפשי.
ובנוסף-
חלק מהמרכיבים במזונות הגרועים האלה יכולים לפגוע במעי ולגרום לו לחדירות – מולקלות קטנקטנות ולא מעוכלות – חודרות לזרם הדם ומייצרות מצבי חולי לגוף ולנפש.

המלצה תזונתית ראשונית- להמנע ממזונות אולטרה מעובדים ולקרוא רשימות מחקרים.

מחקרים רלוונטים:

https://hsph.harvard.edu/news/ultra-processed-foods-may-increase-risk-of-depression/
https://www.mdpi.com/2072-6643/17/7/1215?utm_source=chatgpt.com


לסיכום:

כן – ההשפעה היא דרמטית.
אני נטורופתית שמלווה נשים בתהליכי דיוק תזונה בקליניקה
ורואה מדי יום את העוצמה והחוסן שתזונה שמדויקת לך יכולה לתת.

אני שמה לב שהרגישות למרכיבי תזונה משבשים משתנה גם היא בין אישה לאישה
ובדרך כלל נשים שרגישות יותר נפשית – יהיו רגישות יותר גם לרכיבים משבשים בתזונה.
שימי לב.


תדאגי לעצמך.
את הכי חשובה.


אני כאן לכל שאלה ושיתוף.
שלך באהבה
חגית.






.

מוזמנות לשתף:

מוזמנות להדפיס:

תמונה של חגית לוטן

חגית לוטן

חגית לוטן, נטורופתית, הרבליסטית קלינית. מנחת התוכנית ״דואגת לעצמי״

4 תגובות

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

נעים להכיר! חגית לוטן :)
אני נטורופתית, הרבליסטית קלינית. מנחת התוכנית ״דואגת לעצמי״. ואם את מבקשת לטפל בעצמך, לחזק את עצמך, להבין אחת ולתמיד מה נכון לך לאכול ולייצר שינוי מבורך בחייך.
אני כאן בשבילך

אני מזמינה אותך לשיחת היכרות איתי
ועם הדרך התזונתית המיוחדת שיצרתי.

לדאוג לעצמך זו חגיגה

הצטרפי לקהילת דואגת לעצמי

וקבלי מתנה :)

שני מתכונים קלי הכנה וטעימים

מתוך התוכניות שלנו…

דילוג לתוכן